Wat is een beleefpaneel? Mireille legt het uit

Onze expertise

Op het gebied van beleving zijn onze producten revolutionair

Met onze producten worden alle zintuigen geprikkeld. Zo doorbreken we de onrust bij bewoners met een beschadigd brein en vergroten we hun welzijn. Wat onze panelen uniek maakt is dat het dus niet alleen afbeeldingen zijn. Je kunt er attributen van afhalen en meenemen, maar ook erop plakken. Onze panelen zijn perfect om aan te ruiken, naar te luisteren en aan te voelen. Ze zijn voorzien van geur en geluid, terwijl de zachte materialen een fijn voelelement creëren.

Zo zijn de dieren van onze panelen van zacht pluche gemaakt, heerlijk om te aaien. Onze ‘winkeltjes’, bijvoorbeeld de hoedenwinkel, komt met verschillende hoeden. Onze bloemenwinkel heeft emmers met kunstbloemen vol kleur. De bewoners mogen de attributen van de beleefpanelen meenemen omdat ze van iedereen zijn. De panelen zelf zijn van stof en hangen in een metalen frame. Het voordeel hiervan is dat alles in de wasmachine kan en hierdoor fris blijft.

Resultaat

Onze panelen zorgen voor meer contact momenten

“Goh, wat een lieve hond”, zegt een man bij onze beleefpaneel-boerderij. “Wat vind jij van deze roze hoed?” vraagt een mevrouw bij onze hoedenwinkel. Onze beleefpanelen vormen een aanleiding tot gesprek en zorgen daardoor voor meer contact. Zowel met elkaar als met familieleden die op bezoek komen. Daarnaast bieden de beleefpanelen afleiding waardoor dwangmatig gedrag vermindert.

Dankzij de beelden die we gebruiken komen herinneringen terug. Voor mensen die moeilijker naar buiten kunnen, halen we dat gevoel van buiten naar binnen. Jij creëert met onze panelen jouw eigen verhaal. Dat geldt voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgmedewerkers en vooral voor de bewoners zelf.

Maak een wandelingetje, onderneem een activiteit of start een gesprek. Er zijn eindeloze mogelijkheden om het gevoel van samen te vergroten. Zo hoeven bewoners niets te missen en genieten ze van een fijne, unieke ervaring.

Dementie en het brein

Mensen met dementie kunnen een tekort aan dynamische prikkels ervaren. Ze gaan er dan vaak zelf naar op zoek. Zo ontstaat onrust, bijvoorbeeld door eindeloos te lopen, op de tafel te kloppen, geluiden te maken of dwaalgedrag. Soms hebben zij ook niet meer het besef van wat hun eigen spullen zijn en welke aan een ander toebehoren. Hierdoor worden mensen met dementie vaak gecorrigeerd. Dat is vervelend voor de bewoner én de omgeving.

Het is belangrijk dat mensen met dementie voldoende prikkels krijgen, zodat ze er niet zelf naar op zoek hoeven gaan. Met een diertje knuffelen, luisteren naar muziek of een kunstroute bewandelen kan voor voldoende stimulans voor de hersenen zorgen. Tegelijkertijd werkt het kalmerend. We hebben ervaren dat onze beleefpanelen heel succesvol werken en laten dat graag aan je zien.

Gehandicaptenzorg

Voor mensen met een beperking is het óók fijn als de zintuigen worden geprikkeld. Daarom hebben wij beleefpanelen met zachte materialen, voelboeken en voelknuffels. We passen onze panelen zo aan dat ze geschikt zijn voor meerdere doeleinden. Zo kan iemand met een visuele beperking meer baat hebben bij verschillende texturen en iemand anders heeft meer baat bij een diversiteit aan kleuren.

Onze beleefpanelen stimuleren hiermee visuele en tactiele prikkels. Het voelen aan de vachtjes vinden veel mensen een rustgevende bezigheid die als prettig wordt ervaren. Onze voelboeken zijn geschikt voor iemand die bijvoorbeeld graag wil friemelen. Dit draagt bij aan een positieve prikkelverwerking. Daarnaast bieden we de mogelijkheid aan om bewegend beeld toe te voegen aan een beleefpaneel. Zo creëren we nog meer gevoel voor de zintuigen. Denk maar eens aan zwemmende vissen onder water!

De ervaringen met beleefpaneel

Specificaties

Wasbaar

Al onze producten zijn wasbaar. Voor de beleefpanelen, de voelpanelen, de op reis panelen en het activiteitendoek adviseren wij om het textieldoek en de accessoires die op het doek met klittenband zijn bevestigd in de wasmachine op 30 graden te wassen en daarna terug te hangen in het frame.

Voor de voeldieren/beleefboeken adviseren wij om deze in de wasmachine op 30 graden te wassen.  

Let op al onze producten zijn niet geschikt voor de droger.

Brandvertragend

Veiligheid vinden wij net zo belangrijk als plezier! Het doek van onze beleefpanelen en activiteitendoeken is daarom gemaakt van polyester decostof. Deze stof is voorzien van een B1 certificaat. B1 betekent dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is. Dat is op openbare locaties niet alleen fijn voor de veiligheid, maar vaak ook verplicht. De losse voelelementen op de doeken zijn gemaakt van polyester decostof in combinatie met imitatiebont. Dit geldt ook voor de voeldieren en beleefboeken. Deze decostof is voorzien van een B1 certificaat. Het imitatiebond is brandvertragend.

Eenvoudig in montage en gebruik.

Handleidingen

Maak gebruik van onze helder geschreven handleidingen

Onze montage en inmeet handleidingen zijn speciaal samengesteld om de montageprocedure zo efficiënt en aangenaam mogelijk te maken. Beide documenten kunt u eenvoudig vinden door te klikken op de bijbehorende link: Montage & Inmeet Document voor de montage handleiding en het inmeet document.

Veel gestelde vragen

Een beleefpaneel is een paneel welke wordt bevestigd op de wand in de gang van een verpleeghuis, waarbij de zintuigen van bewoners worden geprikkeld. Afhankelijk van het soort beleefpaneel kan dit zijn door middel van geur, geluid en of aanraking. Hiermee wordt het welzijn van de bewoner vergroot en onrust verminderd. Het haakt in op de behoeftes als het ordenen en sorteren. En hoe fijn is het voor een bewoner dat ze overal aan mogen komen, het eraf mogen halen en mee mogen nemen naar hun kamer.

Wij adviseren om het textieldoek en de accessoires die op het doek met klittenband zijn bevestigd in de wasmachine op 30 graden te wassen en daarna terug te hangen in het frame.

Het levert een bijdrage aan het welbevinden van de bewoner met dementie. Door de zintuigen te prikkelen komen soms herinneringen boven, is er een contactmomentje of het creëert het een interactie.

Bewoners met dementie reageren niet meer op stilstaande prikkels. En gaan op zoek naar dynamische prikkels. Als zij deze niet vinden dan gaan ze zelf deze prikkels maken als lopen of geluiden maken. Tegelijkertijd kunnen ze ook niet te veel prikkels verwerken. Ze hebben moeite met het filteren van de prikkels en zijn snel afgeleid. Het aanbieden van gedoseerde prikkels als een belevingsgericht loop-circuit of herkenbare beelden draagt bij aan het welbevinden van de bewoner met dementie.

Het textieldoek is voorzien van een B1 certificaat.

Wij zijn geen groothandel voor knuffels, maar bieden het toch aan. De reden hiervoor is dat wij hebben ervaren dat bestaande knuffels voor bewoners met dementie soms te zwaar zijn voor op schoot en dat deze niet wasbaar zijn. Onze knuffels zijn licht van gewicht en zijn voorzien van een aaibare achterkant en kunnen gewoon in de wasmachine op dertig graden gewassen worden.

De losse dieren die gemaakt zijn gemaakt van polyester decostof. Deze stof is voorzien van een B1 certificaat. De knuffels zijn gemaakt met imitatiebont. Deze stof is brandvertragend.

Ja, alles kan op 30 graden gewassen worden in de wasmachine, Let op! Onze producten zijn niet geschikt voor de wasdroger.

Wij zijn onderdeel van Livin’ Ontwerpbureau B.V. en zijn gespecialiseerd in het maken van interieurontwerpen voor de zorg. Daarnaast werken wij samen met Moribus, welke is gespecialiseerd in het geven van trainingen aan de zorg over het omgaan met bewoners met dementie.

Wij denken graag mee over de maatvoering en uitvoering. In principe kan alles gemaakt worden. Plan een inspiratiegesprek en wij kijken met alle liefde met je mee.

Er bestaan weinig leveranciers die beleving aanbieden voor bewoners met dementie. Veelal wordt  het als een 2D product aangeboden zoals het beplakken van folie op bewonersdeuren en liften of wanden met kleurige afbeeldingen. Wij kunnen dit ook leveren maar gaan nog een stapje verder door het 3D te maken. Dit kan doordat van het beleefpaneel accessoires gehaald kunnen worden, welke met klittenband zijn bevestigd. En kunnen er activiteiten gekoppeld worden aan het beleefpaneel.

Wij hebben een eigen montagedienst, De prijs hiervoor is op aanvraag verkrijgbaar. De prijs is afhankelijk van het aantal beleefpanelen, de maatvoering en de afstand.

Bij al onze beleefpanelen is het de intentie om het welzijn van de bewoner te vergroten en de onrust van de bewoner te verminderen. Aan al onze beleefpanelen is een activiteit te koppelen als bijvoorbeeld bloemen kopen in de bloemenwinkel, de was ophangen, het aaien van de poes of vlinders kijken in het park. Daarnaast zijn alle onderdelen aan het doek met klittenband bevestigd. Hierdoor kan het gemakkelijk van het doek afgehaald worden.

Onze beleefpanelen zijn verkrijgbaar vanaf € 425,00 inclusief 21% BTW en transportkosten.

Het doek van het frame kan verwisseld worden voor een ander thema doek. Zo kan er bijvoorbeeld met kerst een kerstdoek worden ingehangen met afneembare kerstdecoratie.

De frames zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en aluminium

Een beleefpaneel bestaat uit een aluminium frame en een textieldoek. Het frame zet je gemakkelijk in elkaar. Het heeft een dikte van 19mm en is voorgeboord, hierdoor is het eenvoudig om aan de wand te bevestigen. Het doek is voorzien van een pees, waarmee het wordt bevestigd in het frame. Op onze website pagina ‘beleefpanelen’ staat een instructie filmpje & montage document voor je klaar.

De gangen van een verpleeghuis zijn veelal kaal en saai en voor een bewoner met dementie is er weinig te beleven, Met een beleefpaneel worden de zintuigen van een bewoner geprikkeld doordat hij bijvoorbeeld een konijn kan aaien.

Wij hebben gekozen voor materialen die stevig zijn en in principe niet kunnen beschadigen.

Alle stoffen accessoires worden met de hand gemaakt en per order geproduceerd.

Staat jou vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Stuur een mail naar beleef@beleefpaneel.nl of geef ons een belletje op 06 22 80 08 62