Wat is een beleefpaneel? Mireille legt het uit

Onze expertise

Op het gebied van beleven zijn onze producten revolutionair

Bij onze producten worden alle zintuigen geprikkeld. Op deze manier lukt het om onrust te doorbreken en het welzijn te vergroten. Uniek aan onze beleefpanelen is dat het dus niet alleen afbeeldingen zijn, maar dat je er van alles af kunt pakken, op kunt plakken en aan kunt ruiken, horen en voelen. De dieren op onze panelen zijn bijvoorbeeld van zacht pluche gemaakt, heerlijk om te aaien. Er zijn ook ‘winkeltjes’, bijvoorbeeld een hoedenwinkel met verschillende hoeden of een bloemenwinkel met emmers vol kleurige kunstbloemen. En de spullen die bij een paneel horen? Die mag je gewoon meenemen, die zijn van niemand. De beleefpanelen zijn van stof en hangen in een metalen frame. Het voordeel daarvan is dat alles gewoon in de wasmachine kan en het fris blijft.

Resultaat

Onze panelen zorgen voor meer contact momenten

“Goh, wat een lieve hond”, zegt een man bij onze boerderijen-beleefpaneel. “Wat vind jij van deze roze hoed?” Vraagt een vrouw bij onze hoedenwinkel. Onze beleefpanelen vormen aanleiding tot gesprekken en zorgen daardoor voor meer contact. Zowel met elkaar als met familieleden die op bezoek komen. Daarnaast geven de beleefpanelen afleiding waardoor dwangmatig gedrag vermindert. Dankzij de beelden die we gebruiken komen herinneringen terug.

Voor mensen die niet zo gemakkelijk meer naar buiten kunnen, halen we dat buitengevoel gewoon naar binnen. Met onze beleefpanelen kun je een eigen verhaal maken. Met de bewoners kun je samen activiteiten doen, zoals het ophangen van de was of ga je met elkaar naar de boerderij.

 zijn eindeloos veel mogelijkheden die het warme samen-gevoel bevorderen. Zo hoeven mensen niets te missen en genieten ze van een fijne, unieke ervaring zonder dat ze het verpleeghuis hoeven te verlaten.

Dementie en het brein

Mensen met dementie kunnen een tekort aan dynamische prikkels ervaren. Vaak gaan ze er dan zelf naar op zoek. Dit uit zich in onrust, bijvoorbeeld eindeloos lopen, op de tafel kloppen, geluiden maken of dwaalgedrag. Ook hebben ze soms niet meer het besef van wat hun eigen spullen zijn en welke aan een ander toebehoren, waardoor ze vaak gecorrigeerd  worden. Dat is vooral vervelend voor die persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Het is belangrijk dat mensen met dementie voldoende prikkels krijgen, zodat ze er niet zelf naar op zoek hoeven gaan. Met een diertje knuffelen, luisteren naar muziek of een kunstroute wandelen, kan voor voldoende stimulans voor de hersenen zorgen, terwijl het tegelijkertijd kalmerend werkt. We hebben ervaren dat onze beleefpanelen heel succesvol werken.

Gehandicaptenzorg

Ook voor iemand met een beperking is het fijn als de zintuigen worden geprikkeld. Zo hebben wij beleefpanelen met vachtjes, voelboeken en voelknuffels. Onze beleefpanelen kunnen wij zo aanpassen dat het geschikt is voor meerdere doeleinden. Zo kan iemand met een visuele beperking meer baat hebben bij verschillende texturen en iemand anders meer baat bij een diversiteit aan kleuren. Onze beleefpanelen stimuleren de visuele- en tactiele prikkels. Het voelen aan de vachtjes vinden veel mensen een rustgevende bezigheid die als prettig en ontspannen wordt ervaren. Onze voelboeken zijn geschikt voor iemand die graag wil friemelen. Dit alles draagt bij aan de prikkelverwerking. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om bewegend beeld toe te passen bij ons beleefpaneel om zo de zintuigen en gevoel te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan zwemmende vissen bij het onderwaterpaneel!

Onze voeldoeken, de voelboeken en voelknuffels kunnen gewoon in de wasmachine en zijn gemaakt van brandvertragend materiaal.

Interactie

Specificaties

Wasbaar

Al onze producten zijn wasbaar. Voor de beleefpanelen, de voelpanelen, de op reis panelen en het activiteitendoek adviseren wij om het textieldoek en de accessoires die op het doek met klittenband zijn bevestigd in de wasmachine op 30 graden te wassen en daarna terug te hangen in het frame.

Voor de voeldieren/beleefboeken adviseren wij om deze in de wasmachine op 30 graden te wassen.  

Let op al onze producten zijn niet geschikt voor de droger.

Brandvertragend

Veiligheid vinden wij net zo belangrijk als plezier! Het doek van onze beleefpanelen en activiteitendoeken is daarom gemaakt van polyester decostof. Deze stof is voorzien van een B1 certificaat. B1 betekent dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is. Dat is op openbare locaties niet alleen fijn voor de veiligheid, maar vaak ook verplicht. De losse voelelementen op de doeken zijn gemaakt van polyester decostof in combinatie met imitatiebont. Dit geldt ook voor de voeldieren en beleefboeken. Deze decostof is voorzien van een B1 certificaat. Het imitatiebond is brandvertragend.

Monteren is enorm eenvoudig

Handleidingen

Maak gebruik van onze helder geschreven handleidingen

Onze montage en inmeet handleidingen zijn speciaal samengesteld om de montageprocedure zo efficiënt en aangenaam mogelijk te maken. Beide documenten kunt u eenvoudig vinden door te klikken op de bijbehorende links: klik op Montagedocument Beleefpaneel voor de montage handleiding en klik op Inmeetdocument Beleefpaneel voor het inmeet document.

Veel gestelde vragen

Een beleefpaneel is een paneel welke wordt bevestigd op de wand in de gang van een verpleeghuis, waarbij de zintuigen van bewoners worden geprikkeld. Afhankelijk van het soort beleefpaneel kan dit zijn door middel van geur, geluid en of aanraking. Hiermee wordt het welzijn van de bewoner vergroot en onrust verminderd. Het haakt in op de behoeftes als het ordenen en sorteren. En hoe fijn is het voor een bewoner dat ze overal aan mogen komen, het eraf mogen halen en mee mogen nemen naar hun kamer.

Wij adviseren om het textieldoek en de accessoires die op het doek met klittenband zijn bevestigd in de wasmachine op 30 graden te wassen en daarna terug te hangen in het frame.

Het levert een bijdrage aan het welbevinden van de bewoner met dementie. Door de zintuigen te prikkelen komen soms herinneringen boven, is er een contactmomentje of het creëert het een interactie.

Bewoners met dementie reageren niet meer op stilstaande prikkels. En gaan op zoek naar dynamische prikkels. Als zij deze niet vinden dan gaan ze zelf deze prikkels maken als lopen of geluiden maken. Tegelijkertijd kunnen ze ook niet te veel prikkels verwerken. Ze hebben moeite met het filteren van de prikkels en zijn snel afgeleid. Het aanbieden van 

gedoseerde prikkels als een belevingsgericht loop-circuit of herkenbare beelden draagt bij aan het welbevinden van de bewoner met dementie.

Het textieldoek is voorzien van een B1 certificaat.

Wij zijn geen groothandel voor knuffels, maar bieden het toch aan. De reden hiervoor is dat wij hebben ervaren dat bestaande knuffels voor bewoners met dementie soms te zwaar zijn voor op schoot en dat deze niet wasbaar zijn. Onze knuffels zijn licht van gewicht en zijn voorzien van een aaibare achterkant en kunnen gewoon in de wasmachine op dertig graden gewassen worden.

De losse dieren die gemaakt zijn gemaakt van polyester decostof. Deze stof is voorzien van een B1 certificaat. De knuffels zijn gemaakt met imitatiebont. Deze stof is brandvertragend.

Ja, alles kan op 30 graden gewassen worden in de wasmachine,

Wij zijn onderdeel van Livin’ Ontwerpbureau B.V. en zijn gespecialiseerd in het maken van interieurontwerpen voor de zorg. Daarnaast werken wij samen met Moribus, welke is gespecialiseerd in het geven van trainingen aan de zorg over het omgaan met bewoners met dementie.

Wij denken graag mee over de maatvoering en uitvoering. In principe kan alles gemaakt worden. Boek een inspiratie gesprek en wij kijken met alle liefde met je mee.

Er bestaan weinig leveranciers die beleving aanbieden voor bewoners met dementie. Veelal wordt  het als een 2D product aangeboden zoals het beplakken van folie op bewonersdeuren en liften of wanden met kleurige afbeeldingen. Wij kunnen dit ook leveren maar gaan nog een stapje verder door het 3D te maken. Dit kan doordat van het beleefpaneel accessoires gehaald kunnen worden, welke met klittenband zijn bevestigd. En kunnen er activiteiten gekoppeld worden aan het beleefpaneel.

Wij hebben een eigen montagedienst, De prijs hiervoor is op aanvraag verkrijgbaar. De prijs is afhankelijk van het aantal beleefpanelen, de maatvoering en de afstand.

Bij al onze beleefpanelen is het de intentie om het welzijn van de bewoner te vergroten en de onrust van de bewoner te verminderen. Aan al onze beleefpanelen is een activiteit te koppelen als bijvoorbeeld bloemen kopen in de bloemenwinkel, de was ophangen, het aaien van de poes of vlinders kijken in het park. Daarnaast zijn alle onderdelen aan het doek met klittenband bevestigd. Hierdoor kan het gemakkelijk afgehaald worden.

Onze beleefpanelen zijn verkrijgbaar vanaf € 425,00 inclusief 21% BTW en transportkosten.

Het doek van het frame kan verwisseld worden voor een ander thema doek. Zo kan er bijvoorbeeld met kerst een kerstdoek worden ingehangen met afneembare kerstdecoratie.

De frames zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en aluminium

Een beleefpaneel bestaat uit een  aluminium frame en een textieldoek. Het frame zet je gemakkelijk in elkaar. Het heeft een dikte van 19mm en is voorgeboord, hierdoor is het 

eenvoudig om aan de wand te bevestigen. Het doek is voorzien van een pees, waarmee het wordt bevestigd in het frame.

De gangen van een verpleeghuis zijn veelal kaal en saai en voor een bewoner met dementie is er weinig te beleven, Met een beleefpaneel worden de zintuigen van een bewoner geprikkeld doordat hij bijvoorbeeld een konijn kan aaien.

Wij hebben gekozen voor materialen die stevig zijn en in principe niet kunnen beschadigen.

Alle stoffen accessoires worden met de hand gemaakt en per order geproduceerd.

Staat jou vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!

Stuur een mail naar info@livinontwerp.nl of geef ons een belletje op 06 22 80 08 62