Iets op de gangen beleven met de beleefpanelen.

 

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen: huisdieren hebben een positief effect op de levenskwaliteit van mensen. Voelen aan een vachtje roept een prettig gevoel op. Het is zacht en herkenbaar voor mensen met dementie.

 

Mensen met dementie kunnen een tekort aan dynamische prikkels ervaren. Vaak gaan ze er dan zelf naar op zoek. Dit uit zich in onrust, bijvoorbeeld eindeloos lopen, op de tafel kloppen, geluiden maken of dwaalgedrag. Ook hebben ze soms niet meer het besef van wat hun eigen spullen zijn en welke aan een ander toebehoren, waardoor ze voortdurend gecorrigeerd moeten worden.

 

Bij onze ontwerpen worden alle zintuigen geprikkeld. Op deze manier lukt het om onrust bij ouderen te doorbreken en hun welzijn te vergroten. Uniek aan onze beleefpanelen is dat het dus niet alleen afbeeldingen zijn, maar dat je er van alles af kunt pakken, op kunt plakken en aan kunt ruiken, proeven, horen en voelen. De dieren op onze panelen zijn bijvoorbeeld van zacht pluche gemaakt, heerlijk om te aaien. Er zijn ook 'winkeltjes' bijvoorbeeld een bakkerij waar je een broodje kunt halen voor de lunch en een bloemenwinkel met emmers vol kleurige kunstbloemen. En de spullen die bij een paneel horen? Die mogen de bewoners gewoon meenemen, die zijn van niemand. De panelen zijn van stof en hangen op een metalen frame. Het voordeel daarvan is dat alles gewoon in de wasmachine kan en fris blijft.

 

Onze beleefpanelen vormen aanleiding tot gesprekken en zorgen daardoor voor meer contact. Daarnaast geven ze afleiding waardoor dwangmatig gedrag vermindert en dankzij de beelden die we gebruiken komen herinneringen aan vroeger terug.

Voor mensen die niet zo gemakkelijk meer naar buiten kunnen, halen we dat buitengevoel gewoon naar binnen. En doordat er binnen meer te beleven valt, vermindert ook het dwaalgedrag van bewoners.